FacebookLinked InYoutube
First image

Nieuwsbrief                   Jaargang 2014                       Editie 6

 

Verandering van school

Onze laatste nieuwsbrief is nog niet eens 3 maanden geleden uitgebracht en er is alweer zoveel gebeurd en veranderd. Zo zijn de kinderen inmiddels van school gewisseld. Dit hebben we gedaan omdat de oude school niet kon bieden wat de kinderen nodig hebben. Door de enorme leerachterstand van sommigen was het lastig voor hen om mee te kunnen komen in de klas. Ook waren wij het niet eens met de verplichte bijlessen die alle kinderen van de school moesten volgen. In die bijlessen kregen ze een opdracht die ze moesten uitwerken en de leraar was veelal niet eens aanwezig. Desondanks moesten wij wel steeds geld betalen voor deze "bijlessen".

Uiteindelijk hebben wij een andere school gevonden waar de kinderen in klassen zitten met gemiddeld 25 kinderen in plaats van 80 tot 100. Waar de kinderen eerst urenlang huiswerk moesten maken, soms ver over bedtijd heen, hebben ze nu gewoon een beetje huiswerk. De kinderen krijgen nu de aandacht die zij verdienen. Zo is James bijvoorbeeld nummer 3 geworden van zijn klas. We zijn erg trots op de kinderen dat ze zich zo goed hebben kunnen aanpassen en dat ze steeds beter gaan presteren.

   

Butterflypark

De start van de vakantie hebben wij gevierd met een bezoekje aan het Butterfly park. Al was dit wel 2 weken voor de kinderen daadwerkelijk vakantie kregen, aangezien de school nog niet echt wist wanneer ze de kinderen vrij wilden geven. Butterflypark is een groot bosrijk gebied waar wat bokjes rondlopen en waar ze kweekkamers hebben voor vlinders. Ook kun je er leuk wandelen en fietsen. We hebben 6 fietsen gehuurd en de kinderen hebben om en om gefietst. Wat een geweldige dag was dit! De kinderen hebben het enorm naar hun zin gehad en het leek wel even of dat ze tot rust kwamen. Natuur kan zo zijn wonderen verrichten. Meshack en Mombasa hebben door hulp van de andere jongens leren fietsen! Het was erg mooi om te zien hoe ze elkaar hielpen.

 

Weglopers/terugkomers en nieuwe kinderen

De afgelopen periode is een erg turbulente periode geweest voor sommige van onze jongens. Voor sommige kinderen blijft de straat namelijk nog erg aantrekkelijk. Dit omdat ze daar kunnen doen en laten wat ze willen. Geen regels, geen straf en geen zorgen. Saïd die voorheen bij ons woonde, had besloten om na een 3 maanden durende 'vakantie' terug te komen. Ook had hij een jongen meegenomen die hij onderweg tegen kwam en die werd gepest door oudere jongens op de straat. Meshack en Saïd van harte welkom. Het ziet er naar uit dat Saïd deze keer wel zal blijven. Hij is rustiger en zit lekkerder in zijn vel. Meshack was in het begin net een vogeltje. Hij fladderde wat rond en begreep geen woord van wat je zei. Inmiddels is hij enorm gegroeid en straalt hij weer, hij begrijpt en spreekt nu zelfs Engels. Ook waren er 3 jongens weggelopen. Toen we hen hadden gezocht, gaven ze aan niet meer terug te willen komen. Dit heeft er voor gezorgd dat we een nieuwe jongen hebben opgenomen genaamd (hoe origineel) Saïd (8/9). Wij heten Saïd natuurlijk van harte welkom in ons huis. Saïd heeft zijn waterpokken bij ons uitgeziekt en is weer helemaal gezond en doet het goed in de groep. Saïd spreekt alleen erg weinig Engels, maar met handen en voeten komen we er ook wel. Hij heeft op 6 mei een intake gehad op school en vanaf 7 mei gaat hij ook elke dag naar school. Hij was wel héél erg zenuwachtig, maar vindt het uiteindelijk geweldig. De 3 jongens die weggelopen waren, zijn uiteindelijk allemaal terug gekomen. Wel hebben ze nu hun laatste kans gekregen. Ieder kind krijgt 3 kansen, dit betekent wanneer ze een 3e keer weg zouden lopen het helaas einde BeHoCa voor hen betekent. We hopen dat ze veranderen en zullen blijven. Wij zullen in ieder geval hard ons best doen om deze jongens te helpen! 

Dit betekent wel dat we uiteindelijk ver boven ons budget zitten. We hebben nu namelijk 13 jongens. Het maakt het allemaal wel net iets leuker. En we hebben nu wat meer kinderen van dezelfde leeftijd. Dit vormt leuke groepjes en er is wat meer steun en plezier aan elkaar.

 

Vakantie

Uiteindelijk hebben de jongens op 11 april vakantie gekregen. De vakantieplanning voor deze 3 weken is helaas in het 'water' gevallen door de waterpomp die kapot ging. Van de 3 weken vakantie hebben wij 2 weken lang geen stromend water gehad. Dit betekende dat de jongens elke dag water moesten gaan halen en jerrycans moesten vullen om toch te kunnen douchen en dergelijke. De kinderen werden er niet vrolijker op en wij ook niet. Het huis was vies en het stonk, ook bracht het een hoop extra onkosten en stress met zich mee. Nadat we eerst een onbetrouwbare loodgieter hadden, vonden we uiteindelijk gelukkig een loodgieter die wel betrouwbaar was. Binnen 2 dagen was er een nieuwe pomp aangeschaft en gemonteerd en hadden we weer stromend water. Dit hebben we natuurlijk gevierd met wat waterspelletjes! 

Naast dit alles hebben wij toch geprobeerd om er een leuke vakantie van te maken. We hebben Pasen gevierd met een Paaslunch. Ook hebben wij paaseieren verstopt die de jongens moesten gaan zoeken. Dit zorgde voor hilarische momenten. Overal gegil en gelach. Dit was erg fijn na al het gezeur en gemopper over water. Ook hebben de kinderen een soort van Lipdup opgenomen. Het liedje dat we uiteindelijk hebben gekozen is van Bob Marley, 3 little birds. De kinderen snapte niet echt wat de bedoeling was maar uiteindelijk is het leuk geworden. Zodra de muziekclip is gemonteerd kunt U deze zien op onze facebook, youtube kanaal en website. 

De vakantie is afgesloten met het vieren van de verjaardag van Melissa en met een kampvuur. Tussen de regenbuien door (eindelijk is het regenseizoen begonnen) hebben we gelukkig de vakantie leuk af kunnen sluiten. De kinderen hadden een hele acrobatische act ingestudeerd en zelfs muziek en dansnummers. De marshmallows en het brooddeeg waren een lekkere traktatie en leuk voor bij het kampvuur. Het was een geweldige avond!

   

Mijn geheim en nieuwsbrief jongens

Zoals eerder aangegeven staan we in het tijdschrift "Mijn Geheim". Deze is uitgekomen op 15 april, nummer 14/08. Het is echt een super mooi verhaal geworden waar wij Elke Wolferink voor willen danken. Elke, hartstikke bedankt voor de super mooie verwoording van alles! 

De jongens vinden het leuk om met de computers te werken. Ze hebben daarom ook een nieuwsbrief uitgebracht. Deze is gemaakt vanuit hun kijk op alles. Zodra deze is afgerond ontvangt u deze in uw mail en kunt u deze natuurlijk vinden op onze website.

 
Beach image

Marja aan het woord:

Ondertussen ben ik alweer op de helft van mijn stage periode. Het gaat hard, maar wat heb ik het naar mijn zin. Het werk is geweldig. Elke dag is anders en de jongens zijn zo dankbaar. Het meedraaien op de groep, het doen van activiteiten en lekker naar het strand, er is altijd wel iets te doen. Het is niet altijd even makkelijk, maar dat zijn juist de momenten waarop ik het meeste leer. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Een bijzondere stageplaats met al vele bijzondere gebeurtenissen. Maar gelukkig kan ik nog veel meer gebeurtenissen meemaken de komende maanden!

Stichting BeHoCa

De Rosmolen 24

5386 EK GEFFEN

E-mail: info@behoca.nl

                                    BeHoCa Foundation

Postbox 95943-80106

Mkomani, Mombasa Kenya

   

Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier