FacebookLinked InYoutube
First image

Nieuwsbrief                   Jaargang 2013                         Editie 3

 

Update voortgangen Kenia

De afgelopen periode is er erg hard gewerkt in Mombasa. We hebben een erg mooi huis gevonden, bestaande uit twee units. Het stuk grond wat erbij zit is niet zo groot maar om mee te beginnen, is het goed genoeg. Het voordeel van dit huis is dat het strand op een loopafstand van ons is, dus kunnen we ook middagjes naar het strand gaan. Het huis heeft een plat dak waar we met gebruik van plantenbakken onze groentetuin gaan maken. 

Maar Afrika zou Afrika niet zijn als er geen problemen zouden zijn. Het huis bezorgt Melissa slapeloze nachten. Officieel zouden we op 1 juni de sleutel krijgen van het huis, helaas werd dit 15 juni. Dit door vertraging in de werkzaamheden die nog uitgevoerd moesten worden. Deze werkzaamheden zijn tot op de dag van vandaag nog steeds niet afgerond. Elke week zit Melissa wel op het kantoor van de verhuurmaatschappij of is er weer geen water dat zij zouden regelen. 

Uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal wel goed ook al is het met vele horten en stoten.


Het huis


De slaapkamer van de jongens


De woonkamer

   

De eerste bewoners

Ondanks alle rompslomp met het aanvragen van de papieren en alle nieuwe regels die daar sinds dit jaar aan zijn toegevoegd en de problemen rondom het huis, is er ook super goed nieuws te melden! Sinds 10 juli hebben we onze eerste vier jongens opgevangen. Brian 10 jaar, Ali Jaa 14 jaar, Paul 11 jaar en Evans 14 jaar (klik op de naam voor een foto).

De kinderen moesten heel erg wennen aan de nieuwe woning en aan de nieuwe manier van leven. Het werd ze ook niet echt gemakkelijker gemaakt door alle drukte rondom het huis en het nog inrichten daarvan. Ook de aankomst van onze vrijwilligers bracht hen in het begin erg in verlegenheid. Veel blanken mensen bij elkaar die de kinderen gingen vertellen wat wel en niet kon. 

Het gaat goed met de jongens. Langzaamaan begint er steeds meer structuur in het huis te komen. Dit levert gelukkig een positieve bijdrage op aan het gedrag van de kinderen. In het begin waren ze nog erg behouden en opzoek naar hun plekje in het huis. Het is ook ineens een hele verandering als je van bijvoorbeeld een doos of boom als slaapplek naar een stapelbed met matras en kussen gaat. De eerste 2 avonden hoefde er ook niet tegen de jongens gezegd te worden dat ze moesten gaan slapen. En als ze eenmaal sliepen waren ze niet meer wakker te krijgen. 

Helaas heeft het leven op straat de jongens niet onaangeraakt gelaten. De jongens zijn bang in het donker en de eerste paar nachten sliep er bijvoorbeeld eentje onder zijn bed in plaats van in zijn bed. De lamp moet elke avond aan en de deur open, ook het in bed plassen is een teken van zich nog niet veilig genoeg voelen. Langzaamaan komen er ook steeds meer verhalen los van vaders of stiefvaders waar ze bang voor zijn, moeders die zijn overleden of de politie die op de kinderen jaagt in de stad. 

De kinderen zijn erg gefocust op eten, ze voelen zichzelf snel aangevallen, en zijn zeer snel lichtgeraakt. Het aantrekken en afstoten van onze aandacht lijkt wel een spelletje maar is erg verklaarbaar door de onveilige hechting die de meeste hebben gehad in hun jongere jaren. Ook zijn ze enorm de grenzen aan het opzoeken en verkennen. En hoe frustrerend kan het soms zijn als de jongens van het ene op het ander moment verdrietig zijn en ze zelf niet weten waarom. Hier gaan we de komende weken veel aandacht aan besteden. Maar gelukkig wordt al wel lekker veel gelachen in huis en de kids hebben het erg naar hun zin! 

De medische check hebben alle kinderen inmiddels ondergaan. Een zak vol met medicijnen is het resultaat maar gelukkig is er niets ernstigs gevonden. Hier en daar een ontwormkuur, antibiotica en ijzer tabletten zorgen ervoor dat de kinderen dadelijk weer helemaal fit en gezond zijn.  

De kinderen zijn enorm leergierig en doen graag schoolwerk. Ook al hebben sommige van hen daar enorm veel moeite mee. Om de kinderen het beste te kunnen laten instromen in het regulieronderwijs van Kenia hebben ze elke ochtend les. En als alles zo doorgaat kunnen ze in januari naar school. 

Als alle noodzakelijke gegevens van de kinderen bekend zijn, zullen de eerste jongens aan hun financieel adoptieouder worden toegewezen. Als u financieel adoptieouder bent ontvangt u hier nader bericht over.

 
Beach image

Personeel in Kenia

Melissa zou in Kenia gaan samen werken met een sociaal werker. Eentje met ervaring en erg veel motivatie. Echter bleek dit niet het geval te zijn. Zijn motivatie was hem te vinden in zijn salaris. Hij vroeg een immens hoog bedrag. Daarom zijn we momenteel opzoek naar een andere sociaal werker. 

Daarnaast heeft Melissa haar eerste moeilijke taak al achter de rug. Na het aannemen van een kokkin/schoonmaakster heeft ze deze helaas ook al weer moeten ontslaan. Maar niet getreurd, er is al weer een nieuwe vrouw aangenomen, genaamd Josephien. Josephien is een leuke vrouw die hard werkt en lief is voor de jongens. Ook hebben we een nachtwacht. Deze vriendelijke man beschermd ons gedurende de nacht. Alleen vragen wij ons soms wel eens af wie er op de nacht gezien meer slaapt. Zijn hoofd valt namelijk regelmatig naar beneden. 

Naast het vaste personeel werken we natuurlijk ook met vrijwilligers en stagiaires. Op 10 juli hebben we onze eerste twee vrijwilligers welkom kunnen heten, Jacques Sol en Stefanie Kaiser. Op 13 juli kwam Servia van den Brand aan en op 14 Juli kon Melissa haar broertje Matthijs ophalen van het vliegveld. Het team voor de eerste paar weken was compleet. 

Met zijn allen hebben we de afgelopen paar weken veel werk verricht. De huizen zijn voorzien van bankstellen en tafels, muggennetten zitten bevestigd aan de bedden, compound is kindvriendelijk gemaakt, waterleidingen zijn aangelegd op advies van Jacques (en functioneren eindelijk na twee maanden zoals het hoort!! Jacques en zijn donateurs, bedankt daarvoor!) picknicktafel om gezellig buiten te eten is klaar, grillen zijn in de ramen geplaatst tegen eventuele inbraak en wasmachine en koelkast zijn aangeschaft. Ook zijn er spullen aangeschaft voor de kinderen. Op dit moment is de pingpongtafel in de maak en een volleybalnet, basketbalring en dartbord zijn opgehangen. (wat is een timmerman als broertje toch handig soms!!) De wasmachine, de koelkast, het zand voor de compound en alle sport- en spelspullen en alle nieuwe schoolboeken zijn allemaal gedoneerd door Servia en haar donateurs! Hartelijk dank daarvoor!! Stefanie bedankt voor je bijdrage aan de structuur en natuurlijk ook voor de donaties die middels jouw hulp zijn binnengekomen. 

Daarnaast willen wij jullie, als donateur, hartelijk bedanken voor wat wij met zijn allen al hebben bereikt. Het is geweldig om te zien wat we in zo'n korte periode al voor elkaar hebben kunnen krijgen. We hopen op korte termijn nog veel meer jongens te mogen helpen. Namens Paul, Brian, Ali en Evans Asante Sana en Kwaheri tot onze volgende nieuwsbrief.

Stichting BeHoCa

De Rosmolen 24

5386 EK GEFFEN

E-mail: info@behoca.nl

Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier