FacebookLinked InYoutube
First image

Nieuwsbrief                   Jaargang 2015                       Editie 16

Beste donateur,

Het mooiste zijn de herinneringen die blijven
Sinds juli 2013 is Ali bij ons komen wonen. We hebben hem zien opbloeien van een straatschoffie naar een mooie zorgzame en behulpzame jongeman. Hij stond altijd voor ons klaar en hielp dan ook erg graag in de keuken. Hij maakte graag grapjes met alle vrijwilligsters en vertelde hen alles over Kenia. Hij was ook altijd zo hard met school bezig dat hij soms tot diep in de avond nog bezig was met zijn huiswerk. Het doet ons dan ook zo ontzettend veel pijn om te vertellen dat Ali niet meer bij ons woont. Door het ongeval is hij zo erg veranderd en helaas zwaar getraumatiseerd. Soms, heel even, zagen we de oude Ali terug met een big smile op zijn gezicht, maar deze momenten waren zeldzaam. Helaas kunnen wij hem niet meer helpen en gespecialiseerde betaalbare hulp is niet te vinden in Kenia. We hebben meer dan ons uiterste best gedaan, maar uiteindelijk ging dit alles ten kostte van de andere jongens. De jongens waren de afgelopen maanden al genoeg achtergesteld. De huiselijke BeHoCa sfeer was ook ver te zoeken. Ali wilde hier ook niet meer wonen en wilde zijn eigen leven gaan leiden, zonder ons. Niemand die hem steeds zegd zijn oefeningen te doen. We hebben uiteindelijk Ali zijn keuze gerespecteerd en de zorg over moeten dragen aan zijn broer. We hopen het beste voor Ali en blijven hem in de gaten houden. In November staat er nog steeds een operatie gepland voor hem om zijn elleboog te verlichten. We houden u hier uiteraard van op de hoogte.


Nieuwe bewoner BeHoCa
Voor velen van u komt de naam Adam u vast bekend voor. Gelukkig heeft Adam het licht gezien en gerealiseerd dat de straten niet veilig meer zijn. Dit zijn ze nooit echt geweest natuurlijk, maar tegenwoordig worden alle kinderen opgepakt door de gemeente en in de gevangenis gestopt. Vanuit daar is het de bedoeling dat de kinderen worden teruggeplaatst bij familie. Een gevangenis is natuurlijk geen plek voor een kind die hulpeloos op straat leeft. Dus Adam, welkom jongen! We zijn blij weer deel te mogen uitmaken van je verhalen en je droge humor! Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van Ndiga. Hij was niet klaar voor een leven in BeHoCa.

De Shamba (groentetuin)
De eerste oogst is binnen, echt geweldig! We hebben al koriander, okra, bonen en skuma mogen eten. Tomaten, mais, (bruine) bonen, spinazie, sla, paprika en nog veel meer is onderweg. Er gaat wel erg veel tijd in zitten. We zijn dan ook steeds aan het kijken hoe de groentetuin efficiƫnter gemaakt kan worden en zelfs zo dat we er geld mee kunnen gaan verdienen. Plan in progressie ;-)
Vakantie
De jongens hebben weer een hele maand vakantie achter de rug. Dit was wel even aanpakken voor Raj en Melissa, maar gelukkig hebben zij hulp gehad van de vrijwilligsters Ria en Mieke. Deze hebben de jongens mee uit genomen voor een bowlingavond en er werden stapels pannenkoeken voor ze gebakken. Daarnaast hebben we ze goed bezig gehouden met andere activiteiten. Ons huis staat weer vol met mooie decoratie spulletjes. Ook hebben we weer een poolparty gehad bij Tulia house. Het was een geweldige dag en een rustige nacht.
Tijdens de vakantie zijn Meshack en James ons komen bezoeken en is Jacob uit logeren gegaan. Hij heeft een week doorgebracht bij familie en heeft het enorm naar zijn zin gehad. Toen James op bezoek was, was het alsof hij niet was weggeweest! Het was weer erg gezellig. Yusuf, Mombasa en Meshack zijn een weekje naar het binnenland gegaan om familie van Meshack te bezoeken. Gelukkig waarderen ze weer wat meer dingen hier in huis. Zoals: variatie in eten, stromend water en een goed bed. Dit moeten we vaker doen.

School
Voor de vakantie was begonnen, hebben de jongens natuurlijk weer examens gehad. Het doet ons dan ook een genoegen om te mogen vertellen dat Said M en Jacob de beste waren uit hun klas. James was tweede en Yusuf was derde geworden. De rest van de jongens waren ook allemaal in de top 10 te vinden. We zijn erg trots op hen allemaal, maar vooral op Yusuf. Ik kan me nog herinneren dat hij geen woord Engels kon en hij altijd een van de laatsten was in zijn klas. Wat een inhaalslag heeft hij gemaakt zeg, geweldig! Na de vakantie was het ook zover voor de nieuwe jongens. Iddi, Tony en Evans zijn naar school gegaan. Ze waren allemaal erg zenuwachtig en sommige waren zelfs een beetje bang. Dat ze om 5 uur op moesten staan waren ze ook niet echt heel blij mee. Maar gelukkig gaat alles goed en hebben ze hun draai gevonden.

Stagiaire
Mijn naam is Martijn Bucher en ik loop stage bij BeHoCa van september tot februari. Ik ben dus ondertussen alweer bijna een maand hier. De tijd vliegt voorbij, dit komt grotendeels door de ervaringen die ik hier opdoe. Ik leer zowel veel van het werken met de jongens, maar ook van de cultuur in dit land. Het werken met de jongens is erg mooi. Het heeft ook op mij indruk gemaakt om te zien dat de jongens die van ongekend moeilijke situaties komen, hun leven een totale draai kunnen geven en bijvoorbeeld weinig tot nooit klagen over huiswerk. Daar kan ik zelf nog van leren haha. De komende tijd hoop ik de jongens verder te kunnen helpen en ga ik bezig met een project over Positive Behavior Support.

Acties
Zoals voorgaande jaren was BeHoCa weer te vinden op de jaarmarkt Effe Noar Geffe. Dit was een geweldige dag geweest, ondanks dat het een beetje koud was. We hebben weer geld mogen ophalen en hiermee kunnen we de maandelijkse gaatjes weer voor even mee dichten. Daarbij hebben we natuurlijk onszelf weer kunnen presenteren.
Afgelopen week hebben we de Dam tot Dam loop gehad. Tien lopers sterk was het BeHoCa team! Ze hebben met zijn allen de marathon uitgelopen en we zijn dan ook erg trots op deze kanjers. Samen hebben ze weer extra geld opgehaald. Een mega prestatie!

Thanks
Het leven hier in Kenia is niet gemakkelijk en er komt steeds zoveel bij kijken. Van het ene probleem in het andere, een hoop papierwerk waar je U tegen kunt zeggen en steeds maar weer die geldzorgen. Maar daar tegenover staat dat de kinderen het super goed doen. Dit geeft mij een hoop extra motivatie. Natuurlijk ook die knuffel die ik elke dag van ze krijg bij thuiskomst uit school. Maar ook het idee dat er in Nederland steeds zoveel gedaan wordt voor BeHoCa en dat er steeds maar weer mensen klaar staan om mijn droom te helpen verwezenlijken en deze kinderen een toekomst te geven! Het geeft mij elke keer weer een powerkick en een enorme steun in de rug! Super bedankt!

Ik wil dan ook iedereen bedanken voor zijn of haar hulp en inzet! De vrijwilligers voor Effe Noar Geffe, onze lopers en hun sponsoren en de donateurs. Diegene die steeds weer kleding en allerlei andere bruikbare spullen doneren. En dan natuurlijk, vooral mijn ouders die steeds alles aansturen en steeds maar weer klaar staan voor BeHoCa. Een dikke ASANTE SANA voor iedereen!

Tot de volgende nieuwsbrief!
Liefs Melissa

Stichting BeHoCa

De Rosmolen 24

5386 EK GEFFEN

E-mail: info@behoca.nl

                                    BeHoCa Foundation

Postbox 95943-80106

Mkomani, Mombasa Kenya

   

Als u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier